Otyłość
By lepiej zrozumieć to zagadnienie, zatrzymajmy się na moment przy definicji. Otyłość jest stanem, w którym nadmierna ilość tłuszczu gromadzonego w postaci tkanki tłuszczowej, wpływa niekorzystnie na stan zdrowia. Jeśli jej udział w całkowitej masie ciała przekroczy 20%, mówimy o poważnym problemie. Czynniki środowiskowe i uwarunkowania genetyczne to dwie zasadnicze przyczyny. Życie w biegu i nieustannym stresie także zdecydowanie jej sprzyja. Ale charakterystyczne dla naszych czasów wygodnictwo, „kanapowy” tryb życia, brak wysiłku fizycznego, czy niewłaściwe nawyki żywieniowe zwiększają odsetek ludzi chorych na otyłość. Poważny wpływ na nadmierny przyrost masy ciała ma to, co, kiedy i jak jemy. Coraz rzadziej jadamy w gronie rodziny, zamieniając zdrowy, domowy posiłek na menu barów szybkiej obsługi. I tak, nawet tego nie zauważając stajemy się zależni od „śmieciowego” jedzenia, które nieuchronnie prowadzi do otyłości. Analogicznie, gdy w grę wchodzą czynniki genetyczne. W rodzinie, w której w przeszłości występowała otyłość, problem ten prawdopodobnie pojawi się w kolejnym i następnym pokoleniu, dlatego tak ważne jest wpajanie od najmłodszych lat zasad racjonalnego odżywiania i odpowiedniej ilości ruchy, najlepiej na świeżym powietrzu. Dodatkowo, do otyłości przyczynić się mogą kłopoty ze snem oraz niedobór hormonów tarczycy, zmniejszając metabolizm o około 30%.
Nawet niewielki spadek masy ciała wpływa na ograniczenie ryzyka przedwczesnego zgonu
Redukcja masy ciała tylko o 5% wartości wyjściowej, może przynieść istotne korzyści zdrowotne i znacząco zmniejszyć ryzyko wielu chorób.
Otyłość to bardzo złożony stan kliniczny, uznawany przez lekarzy jako choroba przewlekła, której towarzyszą liczne powikłania ze strony układu krążenia i innych narządów. Może przyczynić się do:
- cukrzycy
- nadciśnienia tętniczego,
- niewydolność serca,
- udaru mózgu,
- zaburzeń mięśniowo-szkieletowych,
- wystąpienia nowotworów.
Warto przeanalizować dotychczasowy sposób odżywiania, zmienić schemat myślenia i zacząć dążyć do osiągnięcia „zdrowej” wagi, by zacząć lepiej żyć. Duże znaczenie ma też utrzymanie przez dłuższy okres obniżonej, nawet nieznaczne masy ciała, niż radykalna utrata większej liczby kilogramów. Im wcześniej nastąpi zmiana czynników ryzyka i wprowadzanie zdrowego stylu życia, tym lepsze będą efekty.
Obniżka masy ciała tylko o 5% może przynieść istotne korzyści zdrowotne
Pamiętaj, zmniejszając wagę o 10 kilogramów uzyskasz:
- spadek ciśnienia skurczowego o 10 mm Hg,
- spadek ciśnienia rozkurczowego o 20 mm Hg,
- spadek cholesterolu całkowitego o 10%,
- spadek cholesterolu LDL o 15 %,
- spadek ryzyka rozwoju cukrzycy o 50%,
- spadek stężenia glukozy w surowicy o 30-50%,
- wzrost tolerancji wysiłku o 33%,
- spadek możliwości zgonu ogółem o 20-25%.
Propozycja do założeń programowych leczenia otyłości
w CENTRUM ZDROWIA ALIRA
(4 tygodnie )
Zajęcia/zabiegi |
ilość |
Czas jednego zajęcia/zabiegu |
Łączna ilość godzin |
Warsztaty z kardiologiem |
4 |
1,5 |
6 |
Coaching |
14 |
1,5 |
21 |
Konsultacje dietetyczne indywidualne |
4 |
1 |
4 |
Warsztaty dietetyczne ( edukacyjne ) |
8 |
1 |
8 |
Praca z traumą i medytacja pr. |
4 |
3 |
12 |
TUS + zajęcia kreatywne |
8 |
2 |
16 |
Fizjoterapia indywidualnie |
4 |
1 |
4 |
Fizjoterapia grupowo |
20 |
1 |
20 |
Nordic walking |
20 |
1 |
20 |
Gimnastyka poranna |
20 |
30 |
10 |
Basen |
4 |
45 |
3 |
Masaż z peelingiem |
4 |
1,5 |
6 |
Modelowanie sylwetki |
4 |
45 min |
3 |
Łączna suma to 118 zajęć ( 133 h )